DOS MESOS PER A LES ELECCIONS MUNICIPALS DE BARCELONA

Donpiso reclama als candidats a l’alcaldia una “revisió profunda de la política de vivenda de Barcelona”.


 

 

 

La immobiliària lamenta la falta de mesures clares, concretes i ben dissenyades per resoldre dues de les principals problemàtiques del sector immobiliari de la ciutat en aquests moments: el preu dels lloguers i el problema de l’ocupació.

Emiliano Bermúdez, subdirector general de donpiso: “L’Ajuntament ha de ser un aliat del sector immobiliari per al seu creixement, no un enemic ni una amenaça a la seva estabilitat”.

Amb el salari mitjà actual no és factible que una persona de menys de 35 anys hagi pogut estalviar per donar l’entrada d’un pis a Barcelona. Cal fomentar l’accés al finançament per part dels joves. Les polítiques de subvenció directa són contraproduents, ja que acaben repercutint en els preus”.

Okupació: “Tenim la ciutat amb més ocupacions il·legals dimmobles amb molta diferència. A la província de Barcelona es registren el 32% del total d?ocupacions de tot Espanya, i no és casualitat. La permissivitat i la tolerància envers aquests grups criminals ens ha portat a una situació intolerable i dramàtica per a molts petits propietaris”.

 

 

Façana exterior de l’Ajuntament de Barcelona a la plaça de Sant Jaume.

Març de 2023 – Quan queden just dos mesos per a les eleccions municipals de Barcelona, el sector immobiliari en general, i donpis en particular, segueixen molt de prop la regulació del mercat per part de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona en un context inflacionista que repercuteix de manera directa en el cost de la vida i del finançament i, per tant, en la fluctuació entre oferta i demanda, que acaba determinant el preu mitjà de compra i de lloguer de residències.

Com una de les empreses amb més història i implantació del sector immobiliari de Barcelona des que fos fundada a la mateixa Ciutat Comtal el 1984, donpiso és una de les principals companyies d’intermediació immobiliària de la ciutat i té molt a dir pel que fa a la gestió del seu mercat immobiliari, on opera amb un total de 13 oficines i centenars d’agents immobiliaris.

Així doncs, en aquest context prelectoral, la immobiliària sol·licita a les diferents forces polítiques que se citaran a les urnes el 28 de maig que incloguin al seu pla de ruta “una revisió profunda de la política d’habitatge a Barcelona”. Així ho reclama Emiliano Bermúdez, subdirector general de donpiso, que recorda que “l’Ajuntament ha de ser un aliat del sector immobiliari per al seu creixement, no un enemic ni una amenaça a la seva estabilitat i conscient que l’activitat immobiliària genera ocupació i creixement econòmic” .

Més obra nova i millor accés al finançament dels joves

El directiu incideix que “calen mesures clares, concretes i ben dissenyades” per resoldre les principals problemàtiques del sector immobiliari de la ciutat en aquests moments.

Des del govern municipal s’ha d’impulsar una regulació efectiva pel que fa a la promoció d’habitatges per augmentar l’oferta d’obra nova. La tensió dels preus del mercat immobiliari de Barcelona no només té l’origen en l’elevada demanda residencial de la ciutat, sinó també en l’estancament de l’oferta. En aquest sentit, l’Ajuntament té disponibilitat de sòl per edificar, per la qual cosa ha de ser el primer a promoure la construcció de nous habitatges socials per als segments vulnerables. A més, ja fa temps que diem que facilitar la conversió de locals comercials a vivendes és una mesura que augmentaria l’oferta disponible”, assegura Bermúdez.

 

D’altra banda, el subdirector general de donpis avisa que, si és difícil accedir al mercat de l’habitatge, és perquè “els joves no tenen prou estalvis o liquiditat per donar una entrada”. “Amb el salari mitjà juvenil no és factible que una persona de menys de 35 anys hagi pogut reunir capital suficient per comprar un pis per si mateix. Cal fomentar un millor i més fàcil accés al finançament bancari per part dels joves. Les polítiques de subvenció directa són contraproduents perquè acaben repercutint en un augment dels preus”, avisa l’expert.

 

Lloguer: més habitatge social i menys intervencionisme

Segons la Cambra de la Propietat, el preu mitjà del lloguer a Barcelona el 2022 ja va passar la barrera dels 1.000 euros, unes xifres que segons l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona (O-HB) del 2021, afecten el 38,5% del parc immobiliari de la ciutat, ja que és la fórmula residencial escollida per unes 720.000 persones.

L’Ajuntament fa anys que intenta pressionar públicament els propietaris privats d’un problema d’índole pública i social. No es pot limitar el preu dels lloguers, ja que els propietaris retiren els habitatges del mercat i el preu mitjà puja, precisament l’efecte contrari al desitjat. A més a més, segons l’O-HB, el 64% dels habitatges de lloguer de Barcelona són de petits particulars. Del 36% restant que pertany a grans forquilles, el 12,3% és propietat de la pròpia Administració Pública”, lamenta Bermúdez.

L’okupació, una xacra econòmica i social per a Barcelona

Emiliano Bermúdez ho té clar: “Una gran capital europea com Barcelona no es pot permetre una xacra econòmica i social com l’okupació. Tenim la ciutat amb més ocupacions il·legals amb molta diferència. A la província de Barcelona es registren el 32% del total d?ocupacions de tot Espanya, i no és casualitat. La permissivitat i la tolerància envers aquests grups criminals ens ha portat a una situació intolerable i que per a molts petits propietaris és dramàtica i molt difícil de resoldre”.

I és que, de les 8.857 denúncies per ocupació d’immobles registrades per les Forces i els Cossos de Seguretat de l’Estat durant el primer semestre del 2022, el 42% (3.770 ocupacions) van tenir lloc a Catalunya, amb la província de Barcelona al capdavant, on se’n van comptabilitzar 2.838, més del triple que a Madrid, amb 813.

 

Sobre donpis

donpiso és l’empresa degana del sector de la intermediació immobiliària a Espanya. Fundada el 1984, compta amb una important xarxa d’oficines en creixement progressiu a les principals ciutats del país. El seu alt volum de negoci li ha permès situar-se al capdavant del sector en volum d’intermediació de propietats, posicionant-se, així com una de les xarxes immobiliàries més importants d’Espanya amb índexs de satisfacció excel·lents. L’empresa ofereix serveis de compravenda, lloguer i reformes, i compta amb un equip que supera els 600 treballadors a tota la xarxa.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Notícies Anteriors