EL FUTURO DE LOS COCHES

Combustibles sintéticos o e-fuel: ¿la salvación de los motores de combustión?

Els combustibles sintètics són un tipus de carburant que es produeix a partir d’hidrogen i té una petjada de carboni neutral en emissió de diòxid de carboni (CO2).

“Una de les solucions proposades és la utilització de combustibles sintètics o e-fuel, els quals podrien reduir les emissió de carboni i siguin permetent la continuïtat de la comercialització i ús de motors tèrmics”, afirma Manel Montero, director general de Grupo Moure.

 

 

27 d’abril de 2023– El mes de febrer passat el Parlament Europeu va presentar una proposta històrica: prohibir la venda de cotxes nous amb motor de combustió a partir de l’any 2035. Davant d’aquest escenari, que neix de la necessitat de reduir les emissions de carboni i combatre el canvi climàtic, sorgeixen moltes preguntes sobre les alternatives a aquest model tradicional.

“Una de les solucions proposades és la utilització de combustibles sintètics o e-fuel, els quals podrien reduir les emissió de carboni i siguin permetent la continuïtat de la comercialització i ús de motors tèrmics”, assenyalen des del hòlding espanyol Grupo Moure.

Els combustibles sintètics són un tipus de carburant que es produeix a partir d’hidrogen i té una petjada de carboni neutral en emissió de diòxid de carboni (CO2). Tant la benzina com el dièsel sintètic es poden utilitzar per alimentar motors de combustió interna amb poc o cap requeriment de modificacions per adaptar-se a aquests carburants en lloc dels tradicionals.

A l’altra cara de la moneda tenim l’e-fuel, que es produeix utilitzant diòxid de carboni capturat directament de l’aire, l’aigua i l’energia provinent de fonts renovables, com ara la solar i l’eòlica.

Encara que aquests combustibles tenen el potencial de reduir les emissions de carboni, la seva producció és cara i requereix grans quantitats d’energia, cosa que podria elevar significativament el preu“, assegura Manel Montero, director general del Grup Moure.

Quant ens costarà?

Tot i que encara no és definitiu, el preu d’aquests nous combustibles oscil·larà entre els 2 i 3 euros el litre, és a dir, un 50% més car que el preu de la benzina actual. Un estudi recent de la Federació Europea de Transport i Medi Ambient afirma que el cost d’un litre de gasolina sintètica serà de 2,80 euros l’any 2030, cosa que significa que omplir un dipòsit de 75 litres costaria prop de 210 euros dins de set anys.

L’elevada quantitat d’energia necessària per produir el combustible sintètic i la necessitat d’importar-lo de l’exterior, així com la no escalabilitat de la seva producció, són les raons principals després del seu elevat preu“, explica Montero.

Alemanya i Itàlia aposten pels combustibles sintètics

En alguns països com Alemanya i Itàlia, i per a fabricants automobilístics com Porsche, Mazda, Lamborghini i Audi, els combustibles sintètics són una opció de futur viable i duradora, ja que significaria una continuïtat en el desenvolupament i la comercialització de motors de combustió interna més allà del 2035.

Malgrat això, són poques les empreses del sector que inverteixen en la investigació i el desenvolupament de motors tèrmics“, assegura el director general. Actualment, la majoria de marques estan enfocades a la producció i innovació dels vehicles elèctrics, mentre que un nombre més limitat comença a considerar l’hidrogen com una opció temptadora per als propers anys.

Hi ha dos possibles escenaris a considerar. D’una banda, el combustible sintètic es podria convertir en una alternativa als cotxes elèctrics i impulsats per hidrogen, però, de l’altra, el seu cost elevat podria impedir que es converteixi en una solució viable a llarg termini. D’aquesta manera, una combinació híbrida de combustibles apareix com l’opció més sostenible i viable per al futur, permetent que convisquin diversos tipus d’energia al mateix mercat”, conclou l’expert sobre la viabilitat de la iniciativa.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Notícies Anteriors