Espanya necessita més de 2 milions de noves habitatges a les grans ciutats pels pròxims deu anys

L’anàlisi de donpiso: la llei d’habitatge i el Sareb no solucionen el problema de l’habitatge

 

 

Sobre la nova Llei d’Habitatge: “No ajuda a facilitar l’accés al mercat immobiliari per part de la ciutadania ni aborda el problema a la base, que és la manca d’oferta residencial a les àrees metropolitanes de les grans capitals espanyoles. A més, l’intervencionisme és negatiu i molt perillós a un país de lliure mercat”.

Els pisos de la Sareb: “Més enllà que les xifres d’habitatges que s’estudien són del tot insuficients, qualsevol que sàpiga com funciona la Sareb sabrà que les valoracions fetes públiques recents són un brindis al sol, ja que molts dels immobles del banc dolent estan sense construir, altres estan inacabats i altres estan okupats”.

Cinc solucions a la manca d’oferta: La construcció de promocions d’obra nova amb fons privats o mitjançant la col·laboració publicoprivada; la construcció i la rehabilitació d’habitatges propietat de l’Administració amb recursos públics; la reconversió i el canvi d’ús d’oficines i locals comercials en habitatges de lloguer; la inversió i la bonificació a propietaris d’habitatges buits perquè els destinin a lloguer; i l’impuls de mesures per evitar el transvasament d’habitatges de lloguer tradicional a lloguer turístic.

 

 

Abril de 2023 –“La Llei d’Habitatge no ajuda a facilitar l’accés al mercat immobiliari per part de la ciutadania ni aborda el problema a la base, que és la manca d’oferta residencial a les àrees metropolitanes de les grans capitals espanyoles”. Així ho expressa Emiliano Bermúdez, subdirector general de donpiso, que incideix que l’intervencionisme del mercat de l’habitatge per part de l’Estat no fa més que posar traves al seu creixement.

L’intervencionisme és negatiu i molt perillós a un país de lliure mercat. El poder polític i legislatiu han de ser conscients que no es pot regular un sector com el de l’habitatge amb mesures a curt termini i amb un objectiu electoral determinat”, subratlla. Segons els càlculs de donpiso, Espanya necessita més de 2 milions de nous habitatges ubicats a les grans àrees metropolitanes per comptar amb una oferta disponible suficient i poder assumir les necessitats habitacionals de la demanda en els propers deu anys.

En aquest sentit, per augmentar el parc residencial disponible, Emiliano Bermúdez posa sobre taula cinc vies d’actuació: la construcció de promocions d’obra nova amb fons privats o mitjançant la col·laboració publicoprivada; la construcció i la rehabilitació d’habitatges propietat de l’Administració amb recursos públics; la reconversió i el canvi d’ús d’oficines i locals comercials en habitatges de lloguer; la inversió i la bonificació a propietaris d’habitatges buits perquè els destinin a lloguer; i l’impuls de mesures per evitar el transvasament d’habitatges de lloguer tradicional a lloguer turístic.

Des de donpiso també es lamenta que una de les mesures de la nova Llei sigui la de traslladar al propietari el cost de la intermediació professional de l’operació immobiliària de lloguer. “L’agència immobiliària està prestant un servei a les dues parts, per la qual cosa el cost d’aquest s’hauria de repartir entre arrendador i arrendatari o, si no, deixar-se llibertat d’acció perquè propietari i llogater arribin a un acord privat sobre qui assumeix la despesa per el servei rebut”, indica Bermúdez.

A més, Bermúdez descarta que les mesures anunciades pel Govern sobre l’ús dels pisos de la Sareb solucionin el problema. “Més enllà que les xifres d’habitatges que s’estudien són del tot insuficients, qualsevol que sàpiga com funciona la Sareb sabrà que les valoracions fetes públiques recents són un brindis al sol, ja que molts dels immobles del banc dolent estan sense construir, altres estan inacabats i altres estan okupats. A més, molts dels habitatges estan ubicats en zones amb poca demanda per la seva llunyania amb les zones de més concentració laboral i d’oci”, conclou el subdirector general de donpiso.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Notícies Anteriors