Grupo Moure qüestiona la viabilitat del pla de mobilitat sostenible a Espanya

Grupo Moure qüestiona la viabilitat del pla de mobilitat sostenible a Espanya

 

 

COTXE ELÈCTRIC

Grupo Moure qüestiona la viabilitat del pla de mobilitat sostenible a Espanya

 

Les previsions d’Espanya per a l’any 2022 era augmentar a 45.000 el nombre de punts de recàrrega de vehicles elèctrics, però no es van arribar a instal·lar ni la meitat (18.128), deixant palès la manca d’infraestructura actual.

“És evident que la bretxa entre la meta establerta i la xifra assolida és significativa, cosa que reflecteix la necessitat d’una major inversió i desenvolupament d’infraestructures de càrrega a Espanya”, explica Manel Montero, director general del Grup Moure.

Font: Freepik

 

6 de juny 2023 – A causa del compromís amb el medi ambient, des de fa anys s’estan intentant trobar altres models de transport sostenible. Així, van començar a aparèixer els vehicles electrònics i híbrids, especialment populars després de la decisió del Parlament Europeu de posar fi als cotxes de combustió de cara al 2035. No obstant, els seus conductors han descobert que Espanya, malgrat les bones intencions, encara manca. una xarxa adequada i suficient de punts de recàrrega que facilitin la mobilitat.

La reducció dràstica de les emissions de gasos efecte hivernacle i la dependència dels combustibles fòssils, així com de la contaminació acústica, són alguns dels avantatges dels vehicles ressò amigables. No obstant això, el preu i l’autonomia apareixen com les grans barreres d’accés per a la seva adquisició i implantació.

“Les empreses inverteixen cada cop més diners i recursos a millorar l’autonomia dels vehicles elèctrics, però, a dia d’avui, segueix sent una barrera d’entrada per a molts conductors”, afirma Manel Montero, director general del Grup Moure, holding fundat a 1996 amb presència al sector energètic i carwash que engloba les empreses Elefante Azul, Autonetoil, Petronet i Washnet Factory. “A més, el temps mitjà de càrrega necessari és d’entre 1 i 2 hores, cosa que resulta poc atractiva per a aquells que depenen d’un mitjà de transport eficient i àgil en trajectes llargs, especialment a l’escenari actual de manca de punts de recàrrega” , afegeix.

El preu elevat dels vehicles esmentats és un altre factor que frena la seva expansió al país. Segons l’informe presentat per l’Observatori Desc, el cost del model elèctric més econòmic és de 24.500 euros aproximadament, molt per sobre d’un de combustió interna: “Aquesta bretxa de preus excedeix el poder adquisitiu de moltes famílies, dificultant la capacitat per accedir-hi vehicles més respectuosos i optant per la compra d’un de combustió”, indica.

És Espanya un país preparat per al cotxe elèctric?

L’any 2022 es tenia previst que Espanya tingués un total de 45.000 punts de recàrrega, però, la realitat va ser diferent, ja que únicament se’n van aconseguir instal·lar-ne 18.128.  D’aquesta quantitat, 10.327 es troben ubicats en àrees urbanes, deixant només 7.801 punts de recàrrega disponibles a carreteres, on són especialment necessaris per recarregar durant els viatges.

“És evident que la bretxa entre la meta establerta i la xifra assolida és significativa, cosa que reflecteix la necessitat d’una inversió més gran i desenvolupament d’infraestructures de càrrega a Espanya”, assegura Montero. A més, comenta que “és fonamental per fomentar l´adopció generalitzada de cotxes elèctrics i híbrids”.

En relació amb els carregadors en operació, només el 21% compta amb una potència superior a 22 kW, necessària per a les anomenades “càrregues ràpides”. Cal destacar també que la majoria d’aquests carregadors d’alta potència han estat instal·lats per les marques a través de les seves xarxes de concessionaris.

En el cas concret d’Espanya, el Govern va presentar el 2021 una proposta que obligava certes benzineres a incorporar almenys un punt de recàrrega, amb l’objectiu de millorar la infraestructura de càrrega per a cotxes elèctrics.

“L’esborrany assenyalava que les benzineres amb un volum de més de 10 litres havien de tenir almenys un punt de recàrrega de 150 kW, mentre que aquelles amb un volum de 5 litres havien de disposar d’un altre punt de recàrrega de 50 kW; malgrat això, les diferents barreres administratives estan frenant la instal·lació d’aquests punts”, assegura l’expert, que recorda les traves burocràtiques existents per a la posada en marxa de punts de recàrrega ja instal·lats a Espanya, on actualment hi ha 40.000 sol·licituds a les mans de les administracions públiques.

La hibridació, la solució?

Davant d’aquesta situació, els vehicles híbrids endollables (PHEV) semblen ser una bona alternativa. Aquests models combinen dos tipus de motorització: elèctrica i combustió interna. “Aquesta combinació permet circular en mode elèctric al llarg d’aproximadament cinquanta quilòmetres per cada càrrega”, explica Montero.

“Malgrat ser limitat, el que els fa encara més atractius és que, un cop esgotada la càrrega elèctrica, poden continuar funcionant amb el motor de combustió interna. Tot i això, en alguns casos el preu continua sent molt superior al dels cotxes de combustió, oscil·lant entre els 5.000€ i 10.000€, depenent del model”, finalitza.

Sobre Grup Moure

Grupo Moure és un hòlding fundat el 1996 amb presència al sector energètic i carwash, entre d’altres, que engloba les empreses Elefante Azul, Autonetoil, Petronet i Washnet Factory. Elefante Azul, amb més de 30 anys d’experiència al sector, és la primera empresa europea pionera en el rentat de cotxes a alta pressió, garantint la major eficàcia gràcies als seus sistemes exclusius, fàcils i flexibles per al client; Autonetoil és una xarxa de benzineres ‘Quality Low Cost’ que compta amb 14 centres a nivell nacional; Petronet és distribuïdora núm. 1 a Espanya de peces de carwash i, finalment, Washnet Factory, està especialitzada en la fabricació i instal·lació de centres de rentat.

 


Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Notícies Anteriors